Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek is 12% van alle werkenden in Nederland in 2021 ZZP’er. ZZP’ers zijn Zelfstandigen Zonder Personeel, ook wel freelancers genoemd. Dit zijn ondernemers die volledig op eigen benen staan zelf verantwoordelijk zijn voor de volledige bedrijfsvoering. Dat betekent dat ze niet alleen de werkzaamheden zelf moeten uitvoeren maar dat ze ook zelf nieuwe opdrachten moeten binnenhalen én nieuwe klanten moeten werven. Als freelancer heb je veel vrijheid maar er komen zeker ook risico's bij kijken. Het is belangrijk om deze risico's in kaart te brengen en zo nodig te beperken. In dit artikel gaan we dieper in op de risico's waar je als freelancer mee te maken kunt krijgen.
de bedrijfsrisico's
Als freelancer krijg je te maken met de eigendommen van je klanten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als online marketeer een komma verkeerd plaatst, waardoor je duizenden euro's teveel hebt uitgegeven. Als je juist werken op locatie uitvoert kan het zijn dat je per ongeluk iets stuk maakt van de klant. Het is goed om dit risico te dekken met een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de kosten als je aansprakelijk bent voor schade aan anderen of hun eigendommen. Op het moment dat je zelf een behoorlijke inventaris hebt kan het ook waardevol zijn om een bedrijfsschadeverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten als er schade is aan je bedrijfspand of bedrijfsinventarissen, bijvoorbeeld door brand, waterschade of storm.
Financiële risico's
Als freelancer ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomen. op het moment dat het je niet lukt om voldoende zzp opdrachten binnen te halen dan heeft dit dus ook direct impact op jouw inkomen. Er zijn verschillende manieren waarop je hier op kan inspelen. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een freelance platform en slim gebruik maken van social media. Toch moeten de meeste freelancers het wel hebben van hun eigen netwerk. Als ZZP’er ben je ook verantwoordelijk voor je eigen inkomen tijdens arbeidsongeschiktheid en je pensioen. Om je inkomen veilig te stellen bij ziekte of een ongeval kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Je zal zelf ook moeten zorgen voor een pensioen. Dit kan door een zelfstandigenpensioen af te sluiten waarbij je zelf bepaalt hoeveel je wilt opbouwen en hoe je dit wilt doen. een andere manier om wat geld opzij te zetten voor de oude dag is door te beleggen of deelnemer te worden in een collectief zelfstandigenpensioen.