Japan probeert het mysterie van de vermetele ontsnapping van Carlos Ghosn op te lossen

Japan probeert het mysterie van de vermetele ontsnapping van Carlos Ghosn op te lossen

Tokio / Hong Kong (INFOMAG Business) Japanse autoriteiten hebben het huis binnengevallen waar de voortvluchtige autobestuurder Carlos Ghosn verbleef voordat hij eerder deze week naar Libanon ontsnapte, mogelijk via Turkije.
Japanse media meldden dat aanklagers van het district Tokyo het pand donderdag zijn binnengekomen. INFOMAG-gelieerde TV Asahi meldde ook dat aanklagers samen met de politie werkten om toegang te krijgen tot CCTV-video in zijn huis als onderdeel van hun onderzoek,

Ghosn – de voormalige voorzitter van Nissan en Mitsubishi Motors en de voormalige voorzitter en CEO van hun alliantiepartner Renault – wachtte in Japan op rechtszaak wegens beschuldiging van financieel wangedrag, inclusief aantijgingen dat hij zijn inkomsten jarenlang had onderschat en $ 5 miljoen aan Nissan had doorgesluisd geld aan een autodealer die hij controleerde. Hij werd na zijn arrestatie in november 2018 van zijn functie bij Nissan (NSANF) en Mitsubishi Motors afgezet en nam later ontslag bij Renault (RNLSY).

Als voorwaarde om op borgtocht te worden vrijgelaten, moest Ghosn in Japan blijven. Maar zijn zaak werd eerder deze week volledig bekritiseerd nadat Ghosn had onthuld dat hij Japan was ontvlucht naar Libanon om te ontsnappen aan wat hij een ‘opgetuigd’ rechtssysteem noemde.

Het is nog steeds niet duidelijk hoe Ghosn, een staatsburger van Frankrijk, Brazilië en Libanon, uit Japan kon ontsnappen. Reuters en de Financial Times hebben gemeld dat hij Tokio uit is gesmokkeld door een privaat beveiligingsbedrijf – een complot dat volgens de mediaorganisaties maanden duurde om te verzinnen.

De gouverneur van Istanbul zei donderdag in een verklaring dat de Turkse politie zeven mensen heeft vastgehouden in verband met een onderzoek naar Ghosns ‘illegale ontsnapping’ uit Japan. Anadolu persbureau zei dat Ghosn via de luchthaven Ataturk van de stad reisde. De politie heeft vier piloten van een particuliere luchtvaartmaatschappij, een bedrijfsleider en twee grondpersoneel vastgehouden op verzoek van de officier van justitie, volgens de verklaring van het kantoor van de gouverneur.

Flight tracker Flightradar24 toonde een privéjet die vanuit Osaka, Japan, naar Istanbul vloog en vervolgens een andere die doorging naar Libanon op het moment dat Ghosn naar verluidt in het land zou zijn aangekomen.
INFOMAG Business heeft de omstandigheden achter zijn vertrek niet kunnen verifiëren en Ghosn heeft zijn ontsnapping eerder deze week niet nader toegelicht.

Het Japanse ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie van Tokio en het districtsrechtbank van de stad hebben deze week niet gereageerd op verzoeken van INFOMAG Business om commentaar op de ontsnapping van Ghosn. Regeringsgebouwen zijn deze week gesloten voor de nieuwjaarsvakantie.
Juridische experts en politieke analisten zeggen dat Japan waarschijnlijk probeert te achterhalen of Ghosn de immigratiewetgeving heeft overtreden toen hij het land verliet – niet dat de kans groot is dat hij wordt gedwongen terug te keren.
Officieren van justitie in Tokyo volgen nu waarschijnlijk Ghosns bewegingen door Japan op, verzamelen bewakingsbeelden en zoeken naar potentiële medewerkers, zei Nobuo Gohara, een voormalige officier van justitie die nu een compliance- en advocatenkantoor in Japan runt.
Gohara voegde eraan toe dat het proces van Ghosn vrijwel zeker nu is geannuleerd. De grotere vraag, zei hij, is hoe de Japanse autoriteiten zullen reageren op de aanvallen van Ghosn op hen, nu hij vrijuit kan spreken over zijn detentie.

Ghosn heeft herhaaldelijk de beschuldigingen tegen hem ontkend en beweerde dat zijn arrestatie deel uitmaakte van een complot om hem te verwijderen uit het auto-imperium dat hij bouwde. In zijn verklaring deze week zei hij dat hij “niet langer gegijzeld zou worden door een rigged Japans rechtssysteem waar schuld wordt vermoed, discriminatie hoogtij viert en fundamentele mensenrechten worden geweigerd.”

Japan kan Libanon niet dwingen Ghosn terug te sturen, zei Keith Henry, de oprichter en representatief directeur van Asia Strategy, een onderzoeks- en beleidsbedrijf gevestigd in Tokio. De twee landen hebben geen uitleveringsovereenkomst.

“Het is een grotere deal voor [Japanse premier Shinzo] Abe en Japan dan voor Ghosn,” zei Henry. “Wat ze nu ook doen, het is heel moeilijk om de schaamte te overwinnen om een van de meest spraakmakende verdachten van het bedrijfsschandaal los te laten sinds de economische bloei van Japan na de Tweede Wereldoorlog.

Sluit Menu