De grootste handelsovereenkomst ter wereld zou in 2020 kunnen worden ondertekend – en de VS doen er niet aan mee.
Business and commerce

De grootste handelsovereenkomst ter wereld zou in 2020 kunnen worden ondertekend – en de VS doen er niet aan mee.

Na meer dan zes jaar onderhandelen, streven meer dan een dozijn landen in Azië-Pacific nu naar ondertekening van wat ’s werelds grootste handelsovereenkomst in 2020 zou zijn.

De deal, genaamd Regional Comprehensive Economic Partnership of RCEP, omvat alle 10 landen van het ASEAN-blok (Association of Southeast Asian Nations) en vijf van zijn belangrijkste handelspartners: Australië, China, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

Samen vertegenwoordigen de 15 landen bijna een derde van de wereldbevolking en het wereldwijde bruto binnenlands product, volgens een rapport van Reuters. Dat is groter dan andere regionale handelsblokken zoals de Europese Unie en de Verenigde Staten-Mexico-Canada-overeenkomst of USMCA.

De mega-deal begon met 16 landen, maar India besloot niet deel te nemen aan het handelspact over zorgen dat het de binnenlandse producenten van het Zuid-Aziatische land zou schaden.

Betekenis van RCEP

RCEP werd in november 2012 gelanceerd in Phnom Penh, Cambodja als een initiatief van ASEAN om de handel tussen de lidstaten en zes andere landen aan te moedigen.

Die zes andere landenAustralië, China, India, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea – hebben al zelfstandige vrijhandelsovereenkomsten met ASEAN. Samenkomen onder RCEP zou de handel in de hele groep stimuleren door de tarieven te verlagen, de douaneregels en -procedures te standaardiseren en de markttoegang te verbreden, met name in landen die geen bestaande handelsovereenkomsten hebben.

Alle 16 landen begonnen in 2013 met RCEP te onderhandelen, toen gesprekken voor een ander belangrijk handelspact – het Trans-Pacific Partnership of TPP – begonnen. Gezien de afwezigheid van China in het toenmalige door de VS geleide TPP, dat volgens planning de grootste handelsovereenkomst ter wereld was, beschouwden veel waarnemers RCEP als een manier voor Beijing om de Amerikaanse invloed in de regio tegen te gaan.

RCEP was zwaar bevochten, maar een keuze die werd vergemakkelijkt door de berekening dat Azië moest terugdringen tegen protectionisme, zelfs toen de Verenigde Staten die weg kozen.

Australian National University

In 2017 trok de Amerikaanse president Donald Trump zijn land echter uit de TPP en legde strafrechtelijke tarieven op verschillende Amerikaanse handelspartners voor wat volgens hem oneerlijke handelspraktijken waren.

Met name de handelsoorlog tussen de VS en China heeft veel Aziatische exporteurs gekwetst door de vraag naar hun goederen te verminderen en de groei te vertragen. De urgentie om RCEP af te sluiten nam daarna toe.

“RCEP was zwaar bevochten, maar een keuze gemakkelijker gemaakt door de berekening die Azië nodig had om terug te dringen tegen protectionisme, zelfs toen de Verenigde Staten die weg kozen,” schreven academici van de Australian National University in een rapport.

Wat gaat RCEP doen?

De definitieve tekst met details van de handelsovereenkomst doorloopt juridische beoordelingen voordat deze wordt ondertekend en vrijgegeven.

Media en analisten hebben gezegd dat RCEP vooral gunstig is voor de goederenhandel omdat het de tarieven voor veel producten geleidelijk zal verlagen. Bovendien stelt de deal bedrijven in staat om dezelfde goederen binnen het blok te verkopen, maar neemt de noodzaak weg om apart papierwerk in te vullen voor elke exportbestemming, meldde Reuters.

Deborah Elms, uitvoerend directeur van consultancy Asian Trade Center, vertelde Reuters dat Aziatische producenten zou helpen meer van hun producten aan de rest van de regio te verkopen.

Zelfs voor bedrijven die goederen buiten het blok exporteren, zullen er volgens Reuters prikkels zijn om hun supply chains in RCEP-lidstaten op te bouwen.

Van RCEP wordt echter gezegd dat het de kwaliteit en reikwijdte mist die te zien is in de alomvattende en progressieve overeenkomst voor Trans-Pacific Partnership of CPTPP. Dit laatste is de overeenkomst die het Trans-Pacific Partnership of TPP heeft vervangen na de intrekking van de VS.

Met name RCEP – in tegenstelling tot CPTPP – mist de oproep van de lidstaten om de rechten van werknemers en het milieu te beschermen, aldus Reuters. RCEP dekt ook minder dienstensectoreneen reden die volgens sommige rapporten ertoe leidde dat India wegliep van de deal.

De rol van India

India, dat vanaf het begin bij RCEP-onderhandelingen betrokken was, weigerde deel te nemen aan het handelspact vanwege de bezorgdheid dat de deal zijn binnenlandse producenten zou schaden. De bezorgdheid van India over de deal was een van de belangrijkste hindernissen in recente RCEP-gesprekken. Vertragingen en zorgen zullen RCEP niet doen ontsporen: minister van Maleisië Sommige RCEP-leden, zoals Japan, vonden de deelname van New Delhi cruciaalzowel om economische redenen als als een ander tegenwicht voor China”, aldus analisten van Eurasia Group. India is de op twee na grootste economie van Azië en een grote consumentenmarkt. Maar de resterende 15 landen worden nog steeds verwacht dat RCEP in werking zal treden, volgens een ander adviesbureau, The Economist Intelligence Unit. Zonder India zal RCEP minder belangrijk zijn, maar de weg naar implementatie is veel soepeler geworden,” zei de EIU in een rapport.

Geef een reactie

Sluit Menu