Markten hopen op positieve signalen van de handelsrede van Trump

Markten hopen op positieve signalen van de handelsrede van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump is gepland om dinsdag het handelsbeleid van het land te bespreken in de Economische Club van New York, en de markten zullen waarschijnlijk aan elk woord hangen.

Trump’s toespraak tijdens de lunch in de club, die Amerikaanse presidenten heeft gehost, waaronder Woodrow Wilson en John F. Kennedy, evenals buitenlandse leiders zoals de voormalige Sovjet-president Mikhail Gorbachev hier en de Chinese premier Li Keqiang hier zullen nauwlettend worden gevolgd door investeerders die angstig zijn voor positief nieuws over de langlopende handelsoorlog van zijn regering met China.

“U kunt van de president verwachten dat hij benadrukt hoe zijn beleid van lagere belastingen, deregulering en eerlijke en wederzijdse handel het langste economische herstel in de geschiedenis van de VS heeft ondersteund met een record lage werkloosheid, stijgende lonen en een stijgend consumentenvertrouwen,” woordvoerder Judd Deere van het Witte Huis zei. Hij weigerde verdere details te geven.

Amerikaanse aandelenmarkten hebben de afgelopen weken recordhoogten bereikt in de hoop dat het Witte Huis en Beijing dicht bij een handelsovereenkomst komen die de onzekerheid achter de wereldeconomie zou kunnen wegnemen. Vorige week zeiden ambtenaren van beide partijen dat ze een deal hadden om de tarieven terug te draaien, maar dat Trump ontkende dat een deal was afgesproken.

Een positieve toespraak over de handel tussen de VS en China zou waarschijnlijk marktdeelnemers tevreden stellen, zelfs zonder specifieke details van de “Fase 1″ –overeenkomst waarover wordt onderhandeld, zei Jim Paulsen, chief investment officer bij The Leuthold Group in Minneapolis.

“Het voelt nog steeds alsof we er bijna aan toe zijn iets gedaan te hebben,” zei Paulsen op maandag. “Zelfs als het betekenisloos is, zal het zinvol zijn.”

Volgens de woordvoerster van de club, Erin Klem, worden er naar verwachting meer dan 1.350 mensen bijgewoond.

Niet iedereen dacht dat de toespraak van Trump tot de 112-jarige club, die heeft gediend als locatie voor belangrijke economische beleidsadressen, door beleggers als constructief zou worden beschouwd.

Randy Frederick, vice-president van handel en derivaten voor Charles Schwab in Austin, Texas, had weinig hoop dat de toespraak van Trump een einde zou maken aan de onzekerheid. Het blijft notoir moeilijk om te voorspellen of Trump een positieve of negatieve toon zal aannemen op de handel.

Welke onzekerheid vandaag ook bestaat, zal morgen ook bestaan,” zei hij, eraan toevoegend dat als Trump zou zeggen dat hij geen tarieven terugdraait, de markt negatief zou reageren.

Gregory Daco, chief Amerikaans econoom bij Oxford Economics, schatte dat de handelsoorlog ongeveer acht tienden procent van de groei van de VS was afgesneden. Na het begin van het jaar met een groei van 3,1%, daalde de productie terug naar 1,9% in het derde kwartaal, waarbij zwakke bedrijfsinvesteringen een belangrijke rol speelden in de vertraging.

Daco vroeg zich af of een beperkte handelsovereenkomst met China voldoende zou zijn om bedrijven van de zijlijn te trekken.

Neemt u als bedrijf de beslissing dat nu het milieu duidelijker is, er minder tarieven zijn, zodat u nu eerder investeert? Of, als je na de laatste drie jaar nog voorzichtiger bent en zegt: “laten we deze afwachten“, zei Daco. “Ik zou de laatste willen.”

Geef een reactie

Sluit Menu